top of page

70. Σάγκι Μπειν- Douglas Stuart


Όταν τελειώνεις ένα βιβλίο 524 σελίδων σε μία μέρα ξέρεις ότι κάτι έχει γίνει σωστά. Ο Σάγκι Μπειν είναι το βιβλίο για το οποίο μιλάω σε όλους γύρω μου και προσπαθώ να τους πείσω να διαβάσουν.


Ο Σαγκι Μπειν είναι γιος της Άγκνες και του Σαγκ. Ο ίδιος ζει με την οικογένεια του στην Σκωτία την περίοδο που η χώρα βρίσκεται σε παρακμή με τη Θάτσερ να έχει κυρήξει "πόλεμο" απέναντι στην εργατική τάξη. Η ζωή του θα μπορούσε σίγουρα να γίνει ταινία. Η μητέρα του, Άγκνες, είναι μια γυναίκα που δεν γνωρίζει τι σημαίνει "τα παρατάω". Έχοντας παντρευτεί ήδη μια φορά, παρατάει τον άντρα της, παίρνει μαζί της τα δύο παιδιά τους και γνωρίζει τον άντρα που θα της καταστρέψει κάθε ίχνος υπομονής, τον Σαγκ. Αποτέλεσμα του έρωτα της με τον Σαγκ είναι ο μικρός Σάγκι Μπειν. Ο Σάγκι Μπειν μεγαλώνει παραμελημένος σε ένα περιβάλλον με τσακωμούς, φωνές, αλκοόλ και την προσωπική του ηρωίδα, την Άγκνες.


Η Άγνες Μπειν κακοποιείται λεκτικά και σωματικά από τους άντρες της ζωής της, ενώ η μητέρα της τη μειώνει συνεχώς. Η απάντηση της Άγκνες σε όλα αυτά είναι λακ, ψεύτικα δόντια, ένα ακριβό παλτό και αλκόολ. Πολύ αλκοόλ. Μπορεί μέσα της να αιμοραγούσε, όμως δεν επέτρεπε σε κανέναν να το καταλάβει. Για τον Σάγκι, η Άγκνες είναι η μαμά του και αν την προσέχει αρκετά θα πίνει λιγότερο. Και αν την αγαπάει αρκετά θα σταματήσει το ποτό. Και αν είναι πάντα εκεί δεν θα της συμβεί τίποτα κακό.


Ο Σάγκι Μπειν είναι ένα βιβλίο για τον εθισμό, την σεξουαλικότητα, την ενδοοικογενειακή βία. Μα πάνω από όλα είναι μια ώδή σε όλους τους ανθρώπους που κάνουν τους δικούς τους προσωπικούς αγώνες. Που περνούν από δίπλα μας στο δρόμο, στη στάση του λεωφορείου, στο μετρό και εμείς δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα. Γιατί έχουμε μάθει να μην μας νοιάζει, έχουμε μάθει μόνο να δείχνουμε με το δάχτυλο.

37 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page