top of page

27. Αδάμαστη- Glennon Doyle


"Στα δέκα μου ο κόσμος με έβαλε να καθίσω κάτω, μου είπε να κάνω ησυχία και μου έδειξε τα κλουβιά μου:


Αυτά είναι τα συναισθήματα που έχεις δικαίωμα να εκφράζεις.

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να συμπεριφέρεται μια γυναίκα.

Αυτό είναι το σώμα που πρέπει να παλέψεις να αποκτήσεις.

Αυτά είναι τα πράγματα που θα πιστεύεις.

Αυτοί είναι οι άνθρωποι που μπορείς να ερωτευτείς.

Αυτοί είναι οι άνθρωποι που θα πρέπει να φοβάσαι.

Αυτή τη ζωή θα πρέπει να θέλεις."


Η "Αδάμαστη" της Glennon Doyle είναι ένα βιβλίο για τον φεμινισμό, για τα κοινωνικά στερεότυπα, για τις εξαρτήσεις, για το πώς είναι να είσαι γονιός, για το πώς είναι να είσαι άνθρωπος και κυρίως για το πώς είναι να είσαι γυναίκα. Η Glennon είναι μια γυναίκα που έχει υπάρξει βουλιμική και αλκοολική. Αυτά, όμως, αλλάζουν όταν μένει έγκυος. Η ίδια, αλλάζει συνήθειες, παντρεύεται, αποκτά τρία παιδιά, γίνεται πετυχημένη συγγραφέας και η ζωή της μοιάζει με το κλασικό Ameican Dream που βλέπουμε στις ταινίες. Μέχρι που φτάνει η στιγμή που συνειδητοποιεί ότι σχεδόν τίποτα στη ζωή της δεν την γεμίζει. Σε αυτό το σημείο του βιβλίου όλα αλλάζουν.


Η Glennon συνειδητοποιεί ότι όλες οι επιλογές που κάνουμε στη ζωή μας καθορίζονται από την κοινωνία. Κάποιος, κάποια στιγμή έφτιαξε μερικούς κανόνες και εμείς πρέπει να τους υπηρετούμε.

-Τα κορίτσια πρέπει να είναι αδύνατα, να βάφουν το πρόσωπο τους, να τρώνε μόνο όταν είναι μόνα τους, να μην φωνάζουν, να είναι ήσυχα, συναισθηματικά και αδύναμα.

-Τα αγόρια πρέπει να είναι δυνατά, να τρώνε όποτε θέλουν, να κάνουν φασαρία, να δείχνουν τη δύναμη τους, να μην δείχνουν τα συναισθήματα τους και σε καμία περίπτωση να μην κλαίνε.


Ερωτεύτηκα την "Αδάμαστη" γιατί νιώθω ότι κυρίως ερωτεύτηκα την Glennon. Θα ήθελα οπωσδήποτε να είναι φίλη μου, θα ήθελα να μπορώ να την ρωτήσω για οτιδήποτε με τρομάζει.

Κλείνω με ένα από τα αγαπημένα μου αποσπάσματα του βιβλίου:

"Άκου. Κάθε φορά που έχεις την επιλογή να απογοητεύσεις κάποιον ή να απογοητευτείς εσύ, καθήκον σου είναι να απογοητεύεις τον άλλον. Η δουλειά σου, σε όλη τη ζωή, είναι να απογοητεύεις όσους χρειαστεί για να αποφύγεις τη δική σου απογοήτευση"

79 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page