top of page

32. Ο χορευτής του νερού- Ta-Nehisi Coates

"Η σκλαβιά σημαίνει καθημερινή λαχτάρα, σημαίνει να γεννιέσαι σε έναν κόσμο απαγορευμένων πραγμάτων και πραγμάτων που κατά βασανιστικό τρόπο δεν μπορούσες να αγγίξεις- τη γη γύρω σου, τα ρούχα που στριφώνεις, τα μπισκότα που ψήνεις"


Ο Χάιραμ, πρωταγωνιστής του βιβλίου, είναι ένας άνθρωπος που ζει στη Βιρτζίνια. Μόνο που δεν αντιμετωπίζεται ως άνθρωπος, αλλά ως σκλάβος. Ο ίδιος έχει τεράστια δύναμη μέσα του, γεγονός που είναι φανερό σε όλους τους ανθρώπους γύρω του. Ο Χάιραμ θέλει να ζήσει, θέλει να σώσει τους ανθρώπους που αγαπά και το βασικότερο: θέλει να δραπετεύσει. Έτσι, γίνεται μέλος του Υπόγειου Δικτύου και παίρνει μέρος στον πόλεμο ενάντια στη δουλεία.


Ο συγγραφέας του βιβλίου καταφέρνει μέσα από τη ζωή του Χάιραμ να περιγράψει την τραγικότητα της ζωής όλων των σκλάβων της Αμερικής. Οι σκλάβοι ήταν άνθρωποι που δεν είχαν δικαιώματα, είχαν μόνο υποχρεώσεις. Πλύσιμο, καθάρισμα, δουλειά στα χωράφια, μαγείρεμα και δυστυχώς η λίστα δεν σταματά εδώ. Όπως περιγράφει και ο Ta- Nehisi Coates, οι λευκοί αφέντες μπορούσαν να κάνουν ό,τι ήθελαν στους σκλάβους τους όπως μαστιγώματα, δολοφονίες και βιασμούς. Έχουν γραφτεί πολλά βιβλία για την δουλεία και τη ζωή των σκλάβων της Αμερικής, όμως αυτό που διαφοροποιεί το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ότι υπάρχει λυρικότητα και ένα στοιχείο φαντασίας στις περιγραφές.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο τίτλος του βιβλίου είναι "Ο χορευτής του νερού", τι σχέση μπορεί να έχει άραγε ο Χάιραμ με αυτό;


39 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page