top of page

35. Το τραγούδι του Αχιλλέα- Madeline Miller


Αν έχεις λογαριασμό στο TikTok ξέρεις ότι το βιβλίο που εμφανίζεται καθημερινά αρχική σου σελίδα είναι "Το Τραγούδι του Αχιλλέα". Όχι αδίκως θα σου πω εγώ. Το διάβασα σε δύο μέρες και είναι σίγουρα στη λίστα με τα αγαπημένα μου βιβλία.


Η Madeline Miller, συγγραφέας του βιβλίου, έχει μια ιδιαίτερη συμπάθεια για την Ελληνική γλώσσα και Μυθολογία. Η ίδια έχει σπουδάσει Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά και τα διδάσκει. Διαβάζοντας το σημείωμα της για την ελληνική έκδοση του βιβλίου ξεχώρισα τα παρακάτω λόγια της:

"Πόσο πιο μεγάλη τιμή θα μπορούσε να υπάρξει από το να ξέρω ότι τα λόγια μου επιστρέφουν στα χώματα απ' όπου ξεπήδησαν, στη γλώσσα που θα μιλούσε και ο ίδιος ο Αχιλλέας αν ζούσε στο σήμερα. "


Το βιβλίο ξεκινά με τον Πάτροκλο να μας αφηγείται τη ζωή του από το βασίλειο που ζούσε ως πρίγκηπας μέχρι και τη μέρα που έφτασε στην Τροία. Βέβαια, σε αυτό το διάστημα μεσολάβησαν πολλά γεγονότα με ένα να ξεχωρίζει: η γνωριμία του με τον Αχιλλέα. Η Madeline Miller περιγράφει με περίτεχνο τρόπο τη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα τους. Δεν υπάρχει καμία βιασύνη στο λόγο της και την εξέλιξη της πλοκής, αλλά ούτε και έλλειψη ενδιαφέροντος. Όλα γίνονται με τον σωστό ρυθμό κάνοντας τον αναγνώστη να ανυπομονεί για κάθε κεφάλαιο του βιβλίου.


Καθώς γράφω αυτό το κείμενο βλέπω ότι μια κοπέλα σχολίασε στο βίντεο που ανέβασα στο TikTok για το Τραγούδι του Αχιλλέα ότι θα χρειαστώ χαρτομάντιλα. Η αλήθεια είναι πως τα συναισθήματα των δύο ηρώων, κυρίως του Πάτροκλου, είναι γεμάτα αγνότητα και αγάπη. Οπότε όταν φτάνει το δύσκολο σημείο του θανάτου του η αντίδραση του Αχιλλέα είναι ιδιαίτερα συγκινητική. Για όλους εμάς που έχουμε διδαχθεί την Ιλιάδα στο Γυμνάσιο, σίγουρα ο θάνατος του Πάτροκλου δεν ήταν μεγάλο plot twist καθώς το γνωρίζαμε ήδη από τον Όμηρο. Φανταστείτε, όμως, πώς θα ένιωσαν σε αυτό το σημείο του βιβλίου όσοι δεν γνώριζαν την ιστορία της Ιλιάδας.


Κλείνοντας θέλω να σας πω πως μπορεί για μένα το TikTok να μην είναι ο ιδανικός χώρος για τα βιβλία (ακόμα προσπαθώ να καταλάβω πώς λειτουργεί), αλλά χάρη σε αυτό έμαθα για "Το Τραγούδι του Αχιλλέα" και αυτό είναι φοβερό.



96 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page