Το τελευταίο βιβλίο που διάβασα είναι του Dylan Ryan και έχει τον τίτλο «Η καρδιά που γυρνάει». Έχοντας τελειώσει την ανάγνωση του δεν είμαι σίγουρη για το πώς νιώθω. Υπάρχουν στοιχεία του βιβλίου που μου άρεσαν και άλλα που με έβαλαν σε δεύτερες σκέψεις.
Η ιστορία διαδραματίζεται στην Ιρλανδία, την πατρίδα του συγγραφέα. Στην Ιρλανδία, όπως και στην Ελλάδα, οι ζωές αμέτρητων ανθρώπων επηρεάστηκαν από την οικονομική κρίση. Οι δουλειές τους άλλαξαν, οι μισθοί μειώθηκαν και τα ένσημα κατέληξαν να είναι μια λέξη που σπάνια ακουγόταν στους χώρους εργασίας. Οι ήρωες του βιβλίου είναι άνθρωποι που μονολογούν για τη ζωή τους. Μιλούν για το απαίσιο αφεντικό τους που όπως φάνηκε ήταν ένας μεγάλος απατεώνας, για την ελπίδα τους να πάρουν έστω ένα μικρό επίδομα για να βγάλουν τα προς το ζην και για τα σπίτια που μένουν και χρειάζονται τόσες επισκευές. Οι ζωές τους μπλέκονται, εκεί που διαβάζεις την ιστορία μιας γυναίκας συνειδητοποιείς ότι ο άντρας που αναφέρεται είναι αυτός που είχες διαβάσει μερικές σελίδες πριν.
Αυτό είναι και το κομμάτι του βιβλίου που με άφησε λίγο μουδιασμένη. Δεν μπορούσα να συγκρατήσω τα ονόματα και τις ιδιότητες του κάθε προσώπου της ιστορίας με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συνοχή στο μυαλό μου για τις ιστορίες που διάβαζα. Ξέρω ότι η αναφορά π.χ ενός άντρα στην ιστορία μιας γυναίκας μπορεί να αποτελούσε μια μεγάλη αποκάλυψη ή ίσως και ανατροπή στην ιστορία. Ωστόσο, δυσκολευόμουν να θυμηθώ ποιος ήταν ο εκάστοτε άνθρωπος που αναφερόταν και έτσι δεν καταλάβαινα το νόημα της αναφοράς του.
Τα στοιχεία που μου άρεσαν στο βιβλίο ήταν η αποτύπωση των συναισθημάτων των χαρακτήρων και του γενικότερου κλίματος της εποχής. Προσωπικά, πιστεύω πως ο συγγραφέας προσπάθησε με αυτές τις μικρές ιστορίες τόσων ανθρώπων να δείξει πώς ο καθένας τους αντιμετώπισε τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Αποτύπωσε με λεπτομέρειες τον τρόπο που το βίωσε το αφεντικό ενός μαγαζιού αλλά και οι εργαζόμενοι του. Παράλληλα με τα συναισθήματα τους και την ανησυχία τους για την οικονομική τους κατάσταση δεν παρέλειψε τις αναφορές στις προσωπικές τους σχέσεις.
Comments