top of page

52. Ο Τζόαν Παντάν και η ανακάλυψη της Αμερικής-Dario Fo



Αυτή την εβδομάδα ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με το έργο του Ντάριο Φο. Τον είχα ακουστά, είχα δει και μια παράσταση βασισμένη σε ένα θεατρικό του έργο, αλλά δεν είχα διαβάσει ποτέ κάποιο δικό του βιβλίο.


Η ιστορία ξεκινά με τον Τζόαν Παντάν, ο οποίος καταλήγει σε ένα καράβι του Χριστόφορου Κολόμβου με προορισμό την Αμερική. Όταν φτάνει εκεί περνά από πολλές περιπέτειες. Αρχικά, γνωρίζει τους ιθαγενείς Ινδιάνους, ζει μαζί τους και νομίζει ότι όλα είναι ρόδινα μέχρι που καταλαβαίνει ότι έχουν σκοπό να τον φάνε. Μετά από διάφορα κόλπα και πολλή προσπάθεια τους πείθει ότι είναι Άγιος και έτσι καταφέρνει να ξεφύγει. Αυτό είναι το σημείο που ξεκινούν όλα τα αστεία περιστατικά στη ζωή του Τζόαν Παντάν.


Ο τρόπος που περιγράφεται ο κόσμος μας στους Ινδιάνους είναι σίγουρα κωμικός. Συγκεκριμένα, στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου ο πρωταγωνιστής κάνει κήρυγμα για τον Χριστιανισμό με μερικές παραλλαγές.

Μάλιστα προσπαθώντας να εξηγήσει τι έγινε με τον Αδάμ και την Έυα λέει τα εξής:

«Εκεί με τα μήλα εμφανίστηκε ένα πρόβλημα… γιατί στις Ινδίες δεν υπάρχουν μήλα.. ούτε που τα’ χουν ακούσει ποτέ.. κι έτσι στη θέση του μήλου έβαλα ένα μάνγκο»

Είναι σίγουρα ένα από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει. Έχει έξυπνο χιούμορ, τις κατάλληλες μεταφορές και πλοκή που σε κρατά σε εγρήγορση μέχρι το τέλος.


Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αιώρα.

8,5/10

59 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page