top of page

58. Μην πεις λέξη- Patrick Radden Keefe


Δεκέμβριος του 1972, Μπέλφαστ της Ιρλανδίας.

Άνθρωποι με μάσκες εισβάλουν στο σπίτι της Τζιν Μακόνβιλ και την απαγάγουν. Η Τζιν ζούσε με τα δέκα παιδιά της, τα οποία μεγάλωνε μόνη της καθώς ο άντρας της είχε πεθάνει. Ποιος έχει την ευθύνη για την απαγωγή της; Ο IRA.


Νιώθω ενοχές για αυτό που θα διαβάσετε τώρα, αλλά η πρώτη φορά που άκουσα για τον IRA ήταν στο "The Crown" (σειρά για την βασιλική οικογένεια της Αγγλίας). Τότε είχα ψάξει για την δράση του και είχα βρει διάφορα άρθρα στο internet. Βέβαια, κανένα δεν ήταν τόσο διαφωτιστικό και λεπτομερώς γραμμένο όσο το συγκεκριμένο βιβλίο του Keefe. Με απλό τρόπο και έπειτα από αρκετή έρευνα περιγράφεται η περίοδος των ταραχών της Ιρλανδίας.


Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί ως αφορμή την απαγωγή της Τζιν Μακόνβιλ για να αφηγηθεί την άγρια διαμάχη που εκτυλίχθηκε στη Βόρεια Ιρλανδία. Η συγκεκριμένη ιστορία ξεκινά και σταματά ανά κάποια κεφάλαια του βιβλίου μέχρι που διαβάζουμε για το τέλος της στις τελευταίες σελίδες. Στις υπόλοιπες σελίδες του βιβλίου δίνεται μεγάλη σημασία στη δράση του IRA, στην ιεραρχία και στα μέλη του. Συγκεκριμένα, ο Patrick Radden Keefe καταγράφει την ιστορία των αδερφών Πράις που συμμετείχαν σε βομβιστικές επιθέσεις και έφτασαν μέχρι και στη φυλακή αρνούμενες να προδώσουν τα πιστεύω τους. Φυσικά, δεν παραλείπει να αναφερθεί και σε όσα προκάλεσε ο Βρετανικός στρατός.


Ο Patrick Radden Keefe ήθελε να αποδώσει την ένταση και την οδύνη αυτής της διαμάχης. Γεγονός που αδιαμφισβήτητα πέτυχε.

14 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page