top of page

59. Η αφηγήτρια ταινιών- Ερναν Ριβερ Λετελιερ



Όταν ήμουν φοιτήτρια, συμμετείχα σε μία κινηματογραφική ομάδα φοιτητών.

Σε αυτή την ομάδα κάθε Κυριακή κάναμε μια συνέλευση και διαλέγαμε την ταινία που θα δείχναμε την επόμενη Παρασκευή. Η επιλογή της ταινίας ήταν δύσκολη διαδικασία. Συνήθως διαλέγαμε ένα θέμα και το κάθε μέλος της ομάδας πρότεινε κάποια ταινία σχετική με το θέμα.


Η δυσκολία ήταν στην περιγραφή της ταινίας. Έπρεπε να την περιγράψεις όσο καλύτερα μπορούσες για να πείσεις τα υπόλοιπα μέλη ότι είναι η κατάλληλη για την προβολή. Αλλά από πού να ξεκινήσεις;

Από την πλοκή; Από τους χαρακτήρες; Από τα συναισθήματα που σου προκάλεσε;


Είμαστε φτιαγμένοι από τα υλικά των ταινιών λέει η Σινεράιδα στο βιβλίο που έχω μπροστά μου. Η αφηγήτρια ταινιών του Ερνάν Ριβέρα Λετελιέρ είναι μια έφηβη που ζει στην έρημο Ατακάμα της Χιλής με τον πατέρα και τους αδερφούς της. Η ζωή της είναι δύσκολη.

Ο πατέρας της έμεινε παράλυτος μετά από ένα εργατικό ατύχημα, η μητέρα της εγκατέλειψε την οικογένεια και τα χρήματα που «μπαίνουν» στο σπίτι φτάνουν μετά βίας για τα προς το ζην της οικογένειας.


Υπάρχει μόνο ένα πράγμα που γεμίζει τη ζωή της: οι ταινίες. Κάθε εβδομάδα περιμένει πώς και πώς να επισκεφτεί τον κινηματογράφο, να δει την ταινία που προβάλλεται και να θαυμάσει τους ηθοποιούς του Χόλυγουντ. Μετά από κάθε ταινία που βλέπει, επιστρέφει στο σπίτι της και την αφηγείται στην οικογένεια της. Οι αφηγήσεις που κάνει προσελκύουν αρκετό κόσμο. Αρχικά φίλους και γνωστούς και στη συνέχεια σχεδόν όλους τους κατοίκους.


Η ιστορία μου θύμισε πολύ την ταινία Cinema Paradiso με το μικρό αγοράκι που λάτρευε να βρίσκεται στον κινηματογράφο. Η ζωή της πρωταγωνίστριας, της Μαρία-Μαργκαρίτα γίνεται καλύτερη μόνο όταν βρίσκεται στον κινηματογράφο ή αφηγείται ταινίες. Είναι μια νεράιδα του σινεμά ή αλλιώς Σινεράιδα.





Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αντίποδες.

66 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page